Consultaties op afspraak

T 050 81 49 39
Sijslostraat 95
8020 Ruddervoorde
info@dier-en-vriend.be
Maak hier een afspraak

Algemene heelkunde

Naast consultaties, medische beeldvorming,…
wordt er bij ons ook dagelijks geopereerd.

Dit kan gaan over sterilisatie en castratie van de hond, de kat en het konijn, maar ook voor darmobstructies, maagkanteling, urinewegen, keizersnedes en tumorchirurgie (wegname van huidgezwellen, melkkliergezwellen…) kan u bij ons terecht.

Hoe gaan we te werk?

Voorzorgen:

Alvorens over te gaan tot een operatie wordt uw huisdier klinisch onderzocht. Auscultatie van hart en longen wordt standaard uitgevoerd vooraleer uw huisdier onder anesthesie te brengen. Bijkomende onderzoeken zoals radiografie of echografie kunnen noodzakelijk zijn, alsook een bloed- of urineonderzoek. Meer en meer hebben we te maken met oudere patiënten. Bij de senior is een bloedonderzoek geen overbodige luxe!
Wij zullen dit altijd aanraden.

Na dit alles wordt uw huisdier onder verdoving gebracht. Afhankelijk van het ras, de leeftijd, de aard van de operatie… wordt een aangepast protocol gebruikt. Dit protocol is uniek voor elk dier.
Bij de meeste operatie krijgt uw huisdier ook een infuus aangelegd.

De praktijk beschikt over een gasanesthesietoestel waarbij de diepte van de anesthesie elk moment kan worden bijgesteld. Deze wordt gemeten door bewakingstoestellen die het hart, de ademhaling en de doorbloeding weergeven.
Bij problemen kan daardoor snel worden ingegrepen.

Onze aandacht gaat inderdaad naar de veiligheid van de verdoving maar dit alleen is niet voldoende. Ook de pijnprikkel moet tijdens de operatie onderbroken worden. Wij werken daarom met voldoende en op maat berekende pijnstilling. Ook na de operatie is pijn uit den boze! Daarom vragen wij ook uw begrip als uw huisdier indien nodig een nachtje moet overnachten. Zo kunnen we hem een pijnlijke nacht vrijwaren en zal hij/zij vlugger herstellen.

Hospitalisatie:

Na de operatie wordt uw dier naar de hospitalisatie gebracht. Daar wordt hij/zij nogmaals aan een klinisch onderzoek onderworpen en ook de lichaamstemperatuur wordt gecontroleerd. Een warm bedje met bijhorend warmtelamp voorziet uw huisdier van alle comfort tijdens het ontwaken.

Standaardoperaties vereisen een dagopname. Dit houdt in dat u uw huisdier ’s ochtends nuchter binnenbrengt. Hij/zij ondergaat in de loop van de voormiddag de operatie, krijgt de namiddag om rustig wakker te worden onder zijn warmtelamp en mag ’s avonds opnieuw naar huis. Voor katten is er de mogelijkheid om de avond voordien gehospitaliseerd te worden indien het voor u niet mogelijk is uw huisdier nuchter te houden. Aarzel niet ons te contacteren.

Ophalen:

Het uur van ophalen wordt afgesproken met de dierenarts. Bij ophaling wordt eerst een nazorgformulier overlopen met de belangrijkste aandachtspunten, mate van wondverzorging en uitleg over de eventuele medicatie. Dit krijgt u mee naar huis zodat u dit op uw gemak thuis kunt nalezen. Indien u daarna nog vragen heeft geven wij u graag meer tekst en uitleg.

Controle:

Wij bieden steeds een gratis controle aan 10 tot 14 dagen na de operatie. Zo bent u zeker dat uw huisdier goed hersteld is. De huid worden intradermaal gehecht. Dit houdt in dat de hechtingen zich in de opperhuid bevinden en ze dus niet zichtbaar zijn. Ook werken wij met resorbeerbare draad. Dit alles geeft als grote voordeel dat de wonde mooi heelt en de hechtingen verborgen zitten voor uw huisdier (en dus geen/minder trigger om te likken of te krabben) en u ook niet moet terugkomen om de draadjes te laten verwijderen.